NAVO, Wie betaalt wat?

Volgens de richtlijnen van de NAVO zou elk lid minstens 2% van het BBP uit moet geven aan defensie. Er staat echter geen straf op als je dit niet doet, en dus hebben veel landen besloten die regel te laten gaan. Nederland geeft 1.17% van het BBP aan defensie uit. Nu is Trump boos.

In 2016 gaf de VS ongeveer 664 miljard dollar uit, dat is meer dan 72% van het totale defensiebudget van alle landen opgeteld. Effectief gezien, draagt de VS dus heel veel bij aan de NAVO.

nato spending

Zelf als je dit bekijkt als percentage van het BBP, zit de VS ver boven het gemiddelde.

NATO chart spending percentage GDP 032017

Image result for nato budget

Soms hoor je echter ook verhalen over het budget van de NAVO zelf. Dit bedrag is veel evenrediger erdeeld tussen verschillende landen, ook is het bedrag veel lager.

Image result for nato budget 2017

Dus Trump heeft gelijk, de NAVO wordt grotendeels gedragen door de VS. De echte vraag is echter, wat we met de NAVO willen. Moeten we naar die 2% om onze afspraken na te komen, of willen we de NAVO hervormen?

Wie is de vijand? Rusland, China, Saudi-Arabia?

De VS geeft vergeleken met de rest van de wereld bijna 3x meer uit dan degene die na de VS het meest uitgeeft, China. Rusland geeft ongeveer 8% van het totale NAVO budget uit. Is het dan nodig om aan die 2% te voldoen? Is het gevaar echt zo groot?

Zie hieronder een vergelijking van defensie uitgaven tussen verschillende landen, qua budget bedreigen zij de NAVO nauwelijks.

https _blogs-images.forbes.com_niallmccarthy_files_2017_04_20170424_Military_Expenditure

Je zou, afgaande van het schrikbeeld wat geschetst wordt, bijna denken dat Rusland en China aan onze grenzen staan. En dus het geroep om meer uit te geven aan defensie.

Juist het tegenovergestelde gebeurt, de NAVO wordt steeds groter. Ook het aantal NAVO basissen om Rusland en China heen is nauwelijks veranderd, en het is bijna niet voor te stellen dat het andersom zou zijn (Russische of Chinese basissen om de Verenigde Staten heen).

Image result for expansie navo

Image result for nato military bases russia

encirclement_0_3

Buitenlands Vermogen

Zijn er dan op andere manieren dat we ons bedreigd voelen? China heeft recent zijn one belt, one road iniatief gelanceerd. Ook is China de Asia Investment Bank begonnen, een Fonds dat concurreert met de Wereldbank en IMF. China timmert aan de weg, maar doet dat vooral economisch. Zij willen zo gebieden ontwikkelen, die Chinese goederen afnemen. Knap staaltje kapitalisme vanuit China. De wereldorde zal veranderen, China zal meer invloed krijgen in de wereld door deze projecten. De vraag is wel, hoe daarop te reageren. Reageren we met een defensieve houding door meer te investeren in defensie, of gaan we hier de vruchten van plukken?

Image result for chinese sovereign wealth

Image result for china foreign investment one belt one road

 

Bronnen:

https://money.cnn.com/2017/03/20/news/nato-funding-explained/index.html